Platåbergens Geopark

Västergötland har självklart mer än ”bara” städer att erbjuda. Faktum är att detta egendomliga landskap sitter på ett av de mest unika miljöerna i världen! Inte nog med att vi befinner oss vid en av världens största insjöar, vi är omringade av en mycket ovanlig geologisk företeelse: platåberg! Precis som Taffelberget i Sydafrika, så har Västergötlands landskap präglats av denna udda geologiska förekomst, som uppstått genom att en särskild typ av diabas bildats på det allra översta ytlagret – och därigenom skyddat de mängder olika bergarter som ligger lagrade under. Medan miljontals år av erosion rensat ut dessa bergarter i området runt omkring så återstår dessa platser som platta berg i landskapet – fyllda med kalksten, alunskiffer och sandsten (för att nämna några).

Billingen, Kinnekulle och Mösseberg utgör bara en bråkdel av de västgötska platåbergen – totalt finns det 15 stycken! Sedan ett par år tillbaka så jobbar ett antal västgötska kommuner med att lansera detta område som en Geopark – Platåbergens Geopark. Konceptet är skapat av Unesco och just nu genomgår geoparken en bedömning om att få status som en officiell Global Unesco Geopark – i sådana fall Sveriges första! Än är allting i ett tidigt skede och jag har, till min stora lycka, fått möjligheten att vara med som partner till Geoparken.

Just därför kommer jag sannolikt snart kunna erbjuda evenemang (utflykter, guidningar, vandringar m.m.) på och runt platåbergen. Varför inte starta med Billingen – som erbjuder mängder med unika miljöer och kulturhistoriska sevärdheter? Från Sveriges sydligaste fjällmiljö Blängsmossen, till Våmbs kyrka med rötter i 1000-talet!

Besök gärna Platåbergens Geopark på deras hemsida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *