Stadsvandring i Advent

Höstens guidningar i Lidköping gav tydlig mersmak och jag fick i efterhand flera förfrågningar om ytterligare guidningar i området! Riktigt roligt! Därför bestämde jag mig för att storsatsa till advent – med två helt nya temaguidningar i Lidköping. Dels ville jag uppmärksamma greven Magnus Gabriel de la Gardies roll i stadens historia, då han 1670 anlägger Nya Lidköping, d.v.s. nuvarande ”nyestan” på Lidans västra strand. Detta blir höjdpunkten på hans tid som ägare av grevskapet Läckö, och är en fantastiskt spännande epok att berätta om. Naturligtvis blev det en vandring med fokus på Nya stadens byggnadsutveckling, samhälle och politik under 1600-talet, men också lite om de personer som var ”nyckelpersonerna” i stadens tillkomst.

Utöver detta ville jag gärna också lyfta fram Lidköpings kanske mest inflytelserika person, ehuru fiktiv, men ack så betydelsfull: Sara Videbeck. Hennes rollfigur i Carl Johan Love Almquists ”Det går an” var litterär dynamit i 1800-talets Sverige, som skapade en politisk debatt om skråväsendets existensberättigande och inte minst om äktenskapets och kvinnans roll i samhället. Även om Sara var en fiktiv person passade jag på att skapa en vandring i det som hade varit hennes stad – 1800-talets Lidköping, ett virrvarr av små pittoreska handelsgårdar, begynnande parker, prästgårdar och inte minst färgstarka karaktärer.

Mellan första och andra advent 2021 erbjöd jag dels min Medeltidsvandring, men också ”Stadsvandring i Magnus Gabriels fotspår” samt ”Vandring i Sara Videbecks Lidköping”. På det hela blev detta en kall affär – men temperaturer långt nedåt -8 vid vissa tillfällen. Men trots det så blev det publiksuccé – tusen tack till alla som trotsade kylan och följde med mig på de snöiga gatorna i Lidköping!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *