Vandringar på Lidköpings begravningsplatser

Alla helgons dag är en mycket speciell högtid för mig, och såklart även för många andra. För en gångs skull samlas man inte nödvändigtvis kring ett middagsbord för att fira, utan kring en grav eller ett ljus – för att minnas sina bortgångna. Sedan 2016 har denna dag också inneburit en unik möjlighet för mig att komma nära Lidköpingsborna och de framstående och minnesvärda medborgare som ligger begravda på de två begravningsplatserna i staden. I samarbete med Lidköpings församling utvecklade jag då kulturhistoriska vandringar på dessa två begravningsplatser, samt ett kulturhistoriskt register innehållandes över 100 Lidköpingsprofiler vars gravar går att besöka där. Varje år, på alla helgons dag, erbjuder jag och församlingen fyra gratis vandringar – två på Norra begravningsplatsen och två på Södra begravningplatsen. Vi får där höra berättelser om Lidköpingsbor som fått berg döpt efter sig på Sydpolen, om de som var med och grundade Rörstrand, om rika handelsmän med stora hjärtan, om sjömän som lidit skeppsbrott – och både en och annan Svensktopps-gigant. Kort sagt – en riktig västgötahistoria!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *